Skatterna var jättesugna på hemmagjord sushi förra veckan. Då vi aldrig testat innan att göra sushi hemma var vi lite rädda försöka själva, men så sa T: hur svårt kan det liksom att göra, jag köper allt som behövs och vi testar på fredag.

Mest rädda var vi att riset skulle bli dåligt, det första och viktigaste momentet är att koka riset. Bra kvalitet på riset är mycket viktigt, det krävs även en uppsättning basingredienser, några speciella köksredskap och absolut pinfärska råvaror av yppersta kvalitet.

Räkna dock med att det tar tid och är kladdigt.

Bästa råa fiskar är havslax, tonfisk och svärdfisk. Andra havsfiskar går också bra t.ex. makrill, torskfiskar, plattfiskar, sillfiskar, men de bör då först ha varit ordentligt frysta i två dygn för att döda ev. parasiter. Använd havsfisk, inte insjöfisk.

Jätteviktigt att fisken skall vara purfärsk.

IMG_3844

Här gör T maki – skivade bitar av en fisk- och grönsaksfylld rulle inslagen i sjögräs.

Man kan ha nästan precis vad som helst i rullen, vi valde avokado, lax, sallad, Cream cheese och gurka.

IMG_3850

Så här fina blev dom.

IMG_3848

Vi gjorde lite olika, dessa värmde vi i ugnen en liten stund och toppade med jordgubbar och rostadlök, lilla skattens favoriter.

IMG_3853

Stora skattens favoriter är Nigiri – den vanliga risdolmen toppad med fisk. Vi hade lite gräslök och laxrom ovanpå, mums!

Dettta kommer vi göra flera gånger här hemma för det blev ju supergott och inte alls svårt, dock krävs det lite jobb, men vi hade superroligt när vi fixade maten tillsammans 🙂

Nu backen med skatterna!

Ha en fin lördag!

Kram/E