Artikel i Expressen

Hejsan,

jag har fått massor av telefonsamtal och mejl med frågor angående artikeln Mötet om Silvias pappas förflutna som publicerades online i tisdags och som fanns med i onsdagens pappersutgåvor av både Expressen och Kvällsposten. Publiceringen kom smått överraskande då vi inte trodde att vårt besök skulle väcka så mycket intresse. Efter publiceringen fick jag som sagt ta emot en hel del frågor och då tänkte jag att det enklaste skulle vara att besvara dessa genom ett inlägg på bloggen. Jag har valt de frågor som förekommit mest frekvent.

Fråga: Med tanke på det material som ni har tillgång till så måste ni redan nu veta om Drottningens pappa var nazist. Var han det?

Svar: Hela materialet är inte granskat i sin helhet och vi kan därför inte uttala oss kring denna fråga. Hittills genomgångna vittnesmål tyder på att Walther Sommerlath på något sätt var delaktig vid minst ett tillfälle när judiska familjer skulle smugglas ut ur Nazityskland till Sverige. Hans motiv är dock okända än så länge, men vi hoppas att fler detaljer kommer fram inom en snar framtid.

Fråga: Varför görs inte materialet tillgängligt för media?

Svar: Fakta som rör Walther Sommerlath är enbart ett sidospår i ett vittnesmål som är en dramatisk skildring av en familjs livsöde under andra världskriget. Denna skildring kallar vi för Dagboken på vinden och den kommer att ges ut som bok.

Fråga: Var Drottningen och Kronprinsessan så jordnära som du beskrev i ditt blogginlägg Rosorna på Solliden?

Svar: Både dgjorde allt för att vi skulle känna oss välkomna och avslappnade. Vi upplevde att relationen mellan Drottningen och Kronprinsessan var naturlig, varm och familjär, precis såsom den ska vara mellan en mor och en dotter.

Fråga: Stämmer det att ni även träffade Kungen?

Svar: Det stämmer. På väg in till Sollidens slott stötte vi på kung Carl XVI Gustaf som skulle gå ut med sin hund Brandi. Kungen presenterades sig och vi passade samtidigt på att klappa den söta Brandi. Kungen var dock aldrig med på mötet.

Fråga: I Expressens artikel stod det att kronprinsessan Viktoria hämtade er i Sollidens park. Stämmer det?

Svar: Nej, det stämmer inte. Det var Drottningens adjutant som hämtade oss när vi stod vid ingången till Sollidens park. Tomas sms:ade oss några minuter innan och gav instruktioner om var vi skulle vänta.

Fråga: Tog mötet verkligen tre timmar?

Svar: Mötet varade lite drygt två och en halv timme.

Fråga: Tog ni själva kontakt med Expressen?

Svar: Nej, Expressens reporter ringde Tomas i måndags och informerade honom om att de har bilder på oss när vi lämnar Sollidens slott i sällskap med drottning Silvia och kronprinsessan Viktoria.

Fråga: Är det bara ni själva som arbetar med materialet som rör Walther Sommerlath?

Svar: Nej, vi har ett flertal personer som är delaktiga. Granskningen sker under ledning av arkeologen och historikern Sven Rosborn.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *