IMG_7179-1

Ingen sommar utan sallad!

Lovade ju att ge er lite tips på goda sallader nu till sommaren.

Funkar jättebra som tillbehör när du ska grilla kött, fisk eller saftig kyckling.

Som ni vet så älskar vi all slags sallad i vår familj, ingen middag liksom utan sallad 🙂

Här kommer tips på tre goda sallader som är supergoda!

Mango- och avokadosalsa

Ingredienser
Portioner: 5 dl
250 g tärnad mango (fryst eller färsk)
250 g tärnad avokado (fryst eller färsk)
1 tsk finrivet limeskal
1 msk färskpressad limejuice
1/2 hackad silverlök
1 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
1/2 dl hackad koriander

Så här gör du

Tina mango och avokado om fryst används.
Blanda samtliga ingredienser.
Och tillsätt massa koriander!

Denna enkla salsasalladen är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

IMG_7174

Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor

4 portioner

4 port bulgur eller annat gryn
150 g haricots verts
Dressing
1/2 påse salladslök (à 125 g)
1/2 kruka basilika
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt och peppar
2 förp halloumiost (à 200 g)
1 msk olivolja
2 nektariner
1 msk honung
65 g spenat
1 dl pumpakärnor
2 dl matyoghurt

Så här gör du!

Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och koka haricots verts mjuk i saltat vatten.
Dressing: Ansa och skiva salladslöken. Grovhacka basilikan. Blanda vinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner salladslöken och basilikan.
Skär halloumin i skivor och stek den i hälften av olivoljan i en stekpanna.
Dela nektarinerna och ta bort kärnorna och skär dem i klyftor. Stek sedan nektarinklyftorna i resten av olivoljan i stekpannan och ringla över honungen.
Blanda bulgur med spenat, pumpakärnor och dressing. Servera med halloumi, nektariner och matyoghurt.

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut bulgur mot glutenfri couscous, ris eller quinoa.
Gör laktosfri: använd halloumi och matyoghurt utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut halloumi mot tofu. Byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips
Rosta pumpafröna i en stekpanna med lite olja och flingsalt.

Denna är supergod och väldigt mättande!

IMG_7154

Grönsallad med granatäpple

För 6 portiner

1 romansallad
2 påsar babyspenat (à 65 g)
1 granatäpple eller 2 dl frysta granatäppelkärnor (för 6 portioner)
1/2 dl rostade pumpakärnor
olivolja
flingsalt

Gör så här!

Skölj och riv salladen i mindre bitar.
Lägg upp salladen på ett fat tillsammans med babyspenaten.
Dela granatäpplet på mitten och gröp ut kärnorna. Fördela granatäppel- och pumpakärnor över salladen. Ringla över olja och strö över flingsalt vid servering.
Denna sallads är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Enjoy!