Du vet väl att det är Lutfiskens dag idag?  Jag måste erkänna att jag inte visste det… Men nu vet jag och jag tycker det är jätteroligt att denna matklassiker uppmärksammas med en egen dag! Denna dag infaller dagen innan Alla Helgons Dag, vilket i år alltså är just idag den 2 november.

Så till middag idag blev det Lysekils Lutfisk tillagad enligt recept från Linus Anderberg, köksmästare på Bokenäs Hav Spa Möten.

IMG_4803

IMG_4810

ettikett

UGNSSTEKT LUTFISK MED KLASSISKA SMAKER
Klassiska lutfisksmaker med en ny twist. Lutfisken rullas i senapspulver, dill samt bacon innan den ugnssteks. Serveras med en syrlig vitvinssås och rostad potatis.

INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER
600 g Lysekils lutfisk utan skinn
6 msk senapspulver
1 knippe dill
12 skivor bacon
4 dl fiskfond
4 dl vitt vin
2 st charlottenlök
4 dl grädde
chardonnay vinäger
16 mindre potatisar
olivolja
smör
salt + peppar

GÖR SÅ HÄR
Lägg lutfisken i kallt vatten i minst 2 timmar. Stycka fisken i 150 grams bitar. Rulla lutfisken i senapspulvret och finhackad dill, rulla sedan in fisken i baconet. Stek i olivolja och smör runtom så baconet får färg. Stek klart i ugnen (175 grader) tills fisken får en kärntemperatur på 65 grader. Finhacka löken och fräs i smör och olivolja. Häll på vitt vin, låt reducera till hälften. Tillsätt fiskfond, reducera till hälften och häll på grädden. Låt sjuda i 10- 15 minuter. Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar. Tvätta av potatisen, koka i 15 minuter. Lägg upp potatisen på ett ugnsbleck. Salta, peppra, häll på olivolja och klicka över smör. Grädda potatisen i ugnen på 220 grader tills den får en fin färg. Stänk över lite vinäger före servering.

Receptet är framtagen av Linus Anderberg, köksmästare på Bokenäs Hav Spa Möten,
i samarbete med Lysekils Lutfisk/Domstein Foods AB