Hej Söndag! Oj vad denna helgen gick fort,  Swish….så var denna helgen och nästan månaden slut också…. Men jag måste erkänna att jag längtar lite till hösten nu 🙂 Idag kommer mormor och morfar och farmor på besök. Jag och skatterna tänkte laga en god äppelpaj med vaniljsås. Till lunch blev det inkokt lax med äggsås och persilja. Mums vad gott! Här kommer receptet!

1/2 dl vinäger

1/2 dl socker

5 dl socker

1 morot, skalad och i bitar

1 gul lök, klyftad

2 stjälkselleri, i bitar

1 lagerblad

5 korn vitpeppar

11/2 msk salt

1 kg laxfile, i stora bitar

22 g sockerärtor, kokta

Lägg alla ingredienser utom laxen i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter.

Lägg laxbitarna och lägg på lock. Ta bort från värmen.

Låt laxen svalna i lagen och ställ sen i kylen.

Servera med nykokt potatis, sockerärtor och god äggsås med persilja.

 

Äggsås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl fiskbuljong

3 dl gräddmjölk ( hälften mjölk, hälften grädde )

3-4 hårdkokta ägg, tärnade

1 dl persilja, hackad, salt och vitpeppar

Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl

Häll hälften av buljongen under omrörning , se till att såsen blir klumpfri.

Häll i resterande buljong, tillsätt grädde och koka upp. Sjud i 5 minuter. Vänd i ägg och persilja, smaka av med salt och peppar.